bay leaf water by T.

Laurierwater

De oorsprong van dit recept zijn we inmiddels verloren: was het die vriend die voor T. bier wilde brouwen en wij vroegen om laurierbier? Wilden we variëren op het eeuwige komkommer en muntwater? Hoe dan ook, met laurier geïnfuseerd water staat bij T. al een tijdje op tafel. Want zeker is: het verfrist, het is uniek en het past naadloos bij de gerechten van T. Vrijwel iedereen is verrast over de aangename, kruidige smaak en meestal zijn de drie liter al voor het eind van de lunch op.

Dit recept is voor twee tot drie liter laurierwater.

Software

  • 10 verse blaadjes laurier + 2/3 extra
  • 1 liter kokend water

Hardware

  • Maatbeker van minimaal een liter
  • Vershoudfolie
  • 2 of 3 karaffen met een inhoud van een liter
  • Theezeefje

Bereidingswijze

Was de verse blaadjes laurier goed. Kneus ze en doe ze in de (glazen) maatbeker. Giet het kokende water erop en laat afkoelen. Dek af met vershoudfolie en laat de thee ongeveer 24 uur trekken.

De volgende stap in het proces is een kwestie van inschatting/smaak. We gaan de thee verdunnen met water, het is namelijk de bedoeling dat het laurierwater niet te sterk wordt, maar ook niet te slap. Als de kleur, geur en smaak van de thee nog licht zijn (laurier verschilt per soort/ras) dan is aan te raden om de thee over twee karaffen te verdelen. Anders over drie. Gebruik een theezeefje om de ongerechtigheden eruit te filteren. Leng aan met vers koud kraanwater en zet 12 tot 24 uur weg in een koelkast.

Serveer koud met een laurierblaadje.